Spania faktainformasjon

spania faktaSpania (Se her for mer info om Spania) er et av de mest populære turistlandene for oss nordmenn, både på fastlandet og de mange øygruppene som landet kontrollerer. I denne artikkelen skal vi lære oss det som er verdt å vite om Spania hvis du planlegger en reise til landet.

Geografi

Spania ligger helt vest i Europa, med kun Portugal som skiller landet fra å ha en milelang kystlinje på vestsiden. Landet stikker seg litt ut fra resten av verdensdelen, og grenser ellers bare til Frankrike i nord. Mange har et inntrykk av at Spania ikke er det største landet, men det er faktisk på fjerdeplass over de største landene i Europa.

Hovedbyer og befolkning

Landets hovedstad heter Madrid og er desidert den største byen med over 3 millioner innbyggere. Tallet kan man trygt doble hvis man tar med alle regionene rundt byen. Madrid ligger midt i landet, i motsetning til «rivalbyen» Barcelona som ligger helt i nordøst av landet, langs middelhavskysten. Barcelona er Spanias nest største by og har omtrent halvannen million innbyggere, med andre ord betraktelig mindre enn hovedstaden.

Begge byene er yndige turistmål og spesielt kjent for sine to rivaliserende fotballag, som i flere tiår har vært dominante i den spanske ligaen. Barcelona har kanskje flere turistattraksjoner å by på, men vi anbefaler allikevel at man ser på muligheten for å besøke begge byene – og kanskje flere, som Valencia eller Sevilla, begge byer på størrelse med Oslo.

Se også http://www.spaniaguide.no/spania/ for mer info om Spania

Historie

Spania er et land med en folkerik historie. Man kjenner til at det bodde mennesker på halvøyen allerede fra 8. århundre før Kristus, men i moderne tid er det i hovedsak de muslimske maurerne og de kristne som har kjempet for kontroll på området. På slutten av 1400-tallet tok de kristne full kontroll over landet, og etter hvert vokste Spania seg til å bli en gigantisk kolonimakt som etterlot seg store spor i Amerika.

På 1800-tallet mistet Spania kontroll over koloniene de hadde erobret i Amerika, og helt på tampen av århundret forsvant de siste koloniene. I dag er Spanias styreform monarki, med Juan Carlos den første som konge, og Mariano Rajoy som fungerende statsminister.

Befolkning

Som nevnt har det bodd mennesker av svært mange ulike folkeslag i Spania gjennom tidene. Derfor er den etniske opprinnelsen til mange spanjoler svært forskjellig, noe som har dannet ulike folkegrupper i landet. Vi kan blant annet nevne baskerne, galicierne og en befolkning av sigøynere som utgjør noen hundre tusen mennesker. Det offisielle språket i Spania er spansk, men mange av de ulike folkegruppene har sine egne «varianter» av språket.

Klima

Klimaet er naturligvis hovedårsaken til at Spania er så forlokkende for soltørste nordmenn. Landet har dog variert klima avhengig av hvor i landet du befinner deg, ettersom det i øst grenser til det varme Middelhavet, mens nordsiden får kjenne på den kalde Atlanteren. Om sommeren er det relativt lite nedbør generelt i Spania, men på vinterhalvåret blir det kjølig og snø er heller ikke uvanlig. Feriesesongen er dermed størst om sommeren, med mindre man drar til de spansk-kontrollerte Kanariøyene like utenfor Nord-Afrika.