Mat i Spania

mat-i-spaniaDet spanske kjøkken er ikke veldig lett å definere, ettersom det finnes forskjellige tradisjoner og matretter avhengig av hvilken region du befinner deg i. Men spanjolene disker opp mange spennende kjøttretter, og ikke minst lekre delikatesser fra sjøen. Kan vi by på blekksprut, for eksempel?

En sammenkomst

Mat for spanjoler er ikke bare noe man smaker på og blir mett av. Det har i årevis vært en tradisjon at mat samler familier og venner, det er rett og slett en sosial happening. Under siestaen midt på dagen bruker mange lang tid på lunsjen, og middagen foregår gjerne over flere timer. Her nytes det mye mat og god drikke, og middagen nytes gjerne sent på kvelden, og ikke før ni.

Turister følger dog sine egne mønstre, og restaurantene holder åpent fra ettermiddagen av. Men hvis du besøker Spania i sommersesongen vil du nok legge merke til mange tomme stoler tidlig på kvelden, mens de gradvis fylles opp utover kvelden.

Typiske matretter

Mange nordmenn forveksler spansk og meksikansk mat på tvers av hverandre, noe som kanskje ikke er så rart. For typisk spansk mat består ofte av tortillas, ulike pølser, delikate skinker og mye ost. Omelett er vanlig til lunsj, og spanjolene er eksperter på å lage godt brød i ulike varianter tilpasset ethvert middagsmåltid.

Paella heter nasjonalretten til Spania, og den består av riktig så frodige ingredienser. Diverse skalldyr blandes med både fisk, fugl og blekksprut, noe som blandes med blant annet ris, olivenolje og grønnsaker. Akkurat hva man har i retten vil variere veldig, men dette er altså utgangspunktet for en rett som har spredt seg langt utenfor landegrensene. Retten tilberedes på stekepanne og er relativt billig – og ikke minst populær.

Spanske restauranter i turistområder har ofte en veldig bred meny der alle finner noe for sin smak, enten de foretrekker kjøtt, fisk eller fugl. Mange fokuserer også på mat fra andre deler av verden, slik at du neppe vil slite med å finne noen som serverer italiensk pizza eller til og med indiske retter.