Kjøring i Spania

kjoring-spaniaÅ leie bil på ferie i utlandet er ingen dårlig idé. Det kan bli både rimeligere, mer effektivt og ikke minst hyggeligere for en familie på ferie. Dog burde du ha det nødvendige på plass før du vurderer bilkjøring, også har vi noen tips til hvordan trafikken fungerer i Spania.

Som i Norge er det også 18-årsgrense for å kjøre bil i Spania. Alt du som norsk statsborger behøver å ha med deg er et norsk førerkort, men det er dog ikke sikkert at du får leie bil. Det spanske lovverket sier at alle som skal leie bil må være minst 21 år, men bilutleieren står fritt til å stille andre krav, slik at noen krever at du må ha att førerkortet i minst et par år.

Regler og lover

I stor grad fungerer trafikken i Spania på samme måte som vi nordmenn er vante til. Det er for eksempel ikke lov å snakke i mobiltelefon under kjøring, og man må ha på seg refleksvest dersom man skal gå ut av bilen på trafikkerte veier. Det er heller ikke lov å kjøre forbi på høyre side, og man skal sette ut en varseltrekant dersom man får motorstopp eller er involvert i en ulykke.

Fartsgrensene er dog noe høyere enn i Norge, med 100 km/h som standard fartsgrense på vanlig landevei. På motorvei er det 120 km/h i som gjelder, og andre skilter viser fartsgrensen i de tettbygde strøkene.

Spania er et greit land å kjøre i, men i trafikkorker kan førere virke litt mer aggressive enn hva vi nordmenn er vante til. Veipirater har også vært et økende problem i Spania, men det er sjeldent rapportert om turister som blir robbet.

Egen bil

Å kjøre til Spania med egen maskin er ingen problem, men man bør ha dokumentasjonen i orden. Førerkort og vognkort er obligatorisk, men man er også nødt til å ha med seg gyldig forsikringsbevis. For å korte ned på reisen litt velger mange å ta ferge til ulike land i Europa, som Tyskland eller England, for å deretter kjøre inn til Spania via Frankrike.

Anbefalte selskaper

Bilutleie24.no : Spania –  Sammenligner flere forskjellige leiebil-selskaper.

Hertz.no

Europcar.no

Leiebilguiden.no : Spania